KIJK Mij
Kijk in Spel (Speltherapie)
Als ouder merk je vaak wanneer je kind niet lekker in zijn vel zit, maar het kan lastig zijn om precies te achterhalen wat er speelt. Speltherapie is een vorm van psychotherapie voor kinderen waarbij spel wordt gebruikt om hen te begrijpen en te ondersteunen. Speltherapie helpt kinderen hun gedachten en emoties uit te drukken, spanning te verminderen, ervaringen te verwerken en nieuw gedrag te verkennen. Omdat praten vaak lastig is voor jonge kinderen biedt spel een natuurlijke manier om zichzelf te uiten en hun behoeften aan te geven. Ik KIJK goed naar wat het kind laat zien en kan betekenis geven aan deze speeltaal. Bij KIJK wordt een veilige omgeving gecreëerd waarin je kind op zijn eigen tempo kan spelen en helen.
Speltherapie kan ingezet worden bij:
Moeite met het uiten van gevoelens zoals boosheid, angst of verdriet
Weinig zelfvertrouwen of een negatief zelfbeeld
Verwerken van belangrijke of nare gebeurtenissen, veranderingen in thuissituatie of gezinssamenstelling, angsten of trauma’s
Rouw- en verlieservaringen
Moeilijkheden in omgang met leeftijdsgenoten zoals moeite met samenspelen, pesten of teruggetrokken gedrag.
Er wordt gestart met een spelobservatie (maximaal 5 sessies), waarna het behandeladvies besproken wordt met ouders. Een gemiddeld speltherapietraject duurt ongeveer een half jaar tot een jaar. Er is regelmatig overleg met ouders om behandeling toe te lichten en te vertalen naar praktische handvatten voor thuis.
KIJK mijn Baby (Video interactiebegeleiding, tot 1 jaar)
Als je baby onrustig is of veel huilt kun je als ouder gespannen of onzeker worden. Je baby kan dit merken en hierop reageren. Met videobeelden KIJK je naar welke signalen jouw baby geeft en waar het positief op reageert. Hierdoor leer je baby beter kennen en worden momenten van contact tussen jou en je kindje verbetert. Het traject wordt afgestemd op de behoefte van ouders en kan minimaal 3 tot 10 contactmomenten bevatten.
KIJK mijn Kind (Video Interactie Begeleiding, 1 – 12 jaar)
Soms laat je kind onbegrepen gedrag zien. Dit kan verschillende oorzaken hebben (o.a. door ontwikkelingsachterstand of andere persoonlijkheids- en/of gedragsproblematiek). Met videobeelden worden de initiatieven van je kind, en hoe het contact maakt met zijn omgeving, zichtbaar. KIJK in Beeld helpt gedrag te duiden en te vertalen naar begeleidingsbehoefte. Doordat de omgeving goed leert aansluiten, voelt het kind zich begrepen en betert het gedrag. KIJK in Beeld is een observatie en begeleidingstraject van 3 tot 5 contactmomenten en kan zowel thuis als op andere locaties in gezet worden voor een integratief beeld (Peuterspeelzaal, KDC, school). Begeleidingsduur van Kijk in Beeld is ongeveer 4 maanden.